asdsfafsd 13539 13542

Není tuk jako tuk!

Pod pojmem tuky si část populace představí něco záporné: “Vždyť když chci zhubnout, nebo vést zdravý životní styl, nemohu přece konzumovat tuky …”, nebo: “Tuky, to jsou jistě smažená jídla, sádlo, a podobné potraviny.” Věděli jste však, že tuky se rozdělují na ty “dobré”, pro náš život velmi podstatné, které bychom měli v pestré stravě vyhledávat a “špatné”, kterým bychom se měli vyhýbat? Tuky jsou jedním z makronutrientů, čili zdrojem energie a kalorií pro život. Množství energie, kterou poskytují makronutrienty se liší. Tuk obsahuje 9 kalorií na 1 gram. Primární funkce tuku, je energetická rezerva. Tělo ukládá tuk v důsledku nadměrné spotřeby kalorií. Během cvičení tělo primárně využívá na energii kalorie ze sacharidů, avšak po přibližně 20 minutách používá kalorie z uloženého tuku. V neposlední řadě také pomáhá tělu absorbovat potřebné vitaminy nerozpustné ve vodě (vitaminy A, D, E, K). Tělo potřebuje zdravé zdroje tuku, také známé jako esenciální mastné kyseliny, protože si je neumí vyrábět samy. Unhealthy-Trans-Fats

druhy tuků

Existuje několik typů tuků – nasycené tuky a trans tuky se běžně používají za nezdravé, zatímco nenasycené tuky včetně mononenasycených a polynenasycených tuků, jsou považovány za zdravé. Nasycené tuky – jsou nasycené molekulami vodíku, pocházejí ze živočišných zdrojů, jako je červené maso, drůbež a mléčné výrobky s plným nebo sníženým obsahem tuku, vepřové maso, sýr, máslo. Doporučená denní dávka nasycených tuků se pohybuje okolo 5-6% z kalorického příjmu. Trans mastné kyseliny – jsou obsaženy především v “pohodlných potravinách” jako jsou např. mražené pizzy (polotovary), margarín, částečně hydrogenované oleje. Nakolik zvyšují hladinu “špatného” cholesterolu, se v současnosti nedoporučují konzumovat, i kvůli spojení se srdečními onemocněními. Triglyceridy – jsou potenciálně nebezpečné typy tuků v krvi. Jsou spojeny s onemocněním koronárních artérií. Tělo přemění jakékoliv kalorie, které nepotřebuje okamžitě použít, na triglyceridy, které jsou uloženy v tukových buňkách. Pokud budete jíst více kalorií, než spotřebujete, avšak tělo nespálí triglyceridy, tak se akumulují. Mononenasycené tuky – nejsou nasycené molekulami vodíku, a v molekule tuku mají jedinou vazbu uhlíku. Nacházejí se např. v arašídovém nebo olivovém oleji, avokádu, olivách. Je známo, že mají funkci chránící srdce, a tak jistě souvisí se zlepšením hladinami cholesterolu, a při regulaci hladiny cukru v krvi. Polynenasycené tuky – stejně jako mononenasycené tuky, nejsou nasycené molekulami vodíku. V molekule tuku obsahují více než jednu uhlíkovou vazbu. Vyskytují se většinou v rostlinných potravinových zdrojích, jako jsou sojové boby a sójový olej, slunečnicový olej, slunečnicová semínka, vlašské ořechy a lněná semínka. Stejně se nacházejí v rybách jako losos, tuňák, sleď, makrela, pstruh. Poskytují esenciální mastné kyseliny, včetně omega-6 a omega-3, mezi nimiž by měla existovat rovnováha. Uvádějí se hodnoty mezi 1: 1 až 1: 5druhy tuků Selection of good fat saurces, copy space Omega-3 mastné kyseliny – polynenasycených tuk, který může pocházet z rostlinných zdrojů a nachází se také v rybách. Snižují hladinu krevního tlaku, mají protizánětlivou funkci. Nedoporučuje se konzumace více než 3 gramů omega-3s z doplňků bez konzultace s lékařem, protože může způsobit krvácení. Omega-6 mastné kyseliny – polynenasycených tuk, který se běžně vyskytuje v rostlinných olejích. Mezi zdroje patří rostlinné, kukuřičné, arašídové, slunečnicová oleje. Podporují zdravý růst kůže a vlasů a prospěch zdravého metabolismu. Také pomáhají udržovat zdraví kostí a reprodukční systém. V nadměrném množství některé typy zdravých omega-6 mastných kyselin mohou způsobit, že tělo produkuje zánětlivé chemikálie. Doporučuje se aby 5 až 10 procent kalorií pocházelo z omega-6 mastných kyselin. Spotřeba tuku by měla být úměrná váze a životnímu stylu. Průměrný dospělý člověk by měl získat 20 až 35 procent kalorií ze zdrojů zdravého tuku. Pozor na nízkotučné diety, často vedoucí k tomu, že lidé jedí vysoce zpracované potraviny, které mají vysoký obsah rafinovaného cukru a uhlohydrátů, ale s nízkým obsahem tuku.