Jarní očista a detoxikace
Věřím, že to všichni známe – jarní paprsky nás konečně lákají do přírody, ale my místo toho, abychom se těšili z delších dnů, stále zíváme a jsme k smrti unavení. Jarní únava určitě alespoň jednou za život přepadla každého z nás. Může za ní oslabený imunitní systém, který musel celou zimu čelit nejrůznějším nemocem, málo slunečního svitu a venkovních aktivit, nízká konzumace čerstvých vitamínů. Jarní únava je přirozenou reakcí organismu na všechny tyto nedostatky. Právě v období začínajícího jara bychom měli našemu tělu poskytnout řádnou péči a výživu. A jak? Zahrnout do našich jídelníčků dostatek zeleniny, především zelené naťové a „divoké“ (kopřivy, polníček, jitrocel, pampeliška, sedmikrásky), celkově odlehčit stravu (omezit konzumaci tuků a masa), vybírat si potraviny obsahující vitamín C a zinek a hlavně – vyběhnout vstříc prvnímu sluníčku. V mnohých případech se doporučuje i očista těla pomocí různých kůr, zařazení ovocných nebo zeleninových půstů, saunování pro vyplavení všech toxinů z těla a konzumace zelených potravin, především sladkovodní řasy Chlorelly, která zajišťuje správné fungování imunitního systému, podporu štítné žlázy a celkovou detoxikaci organismu.
Tělu můžeme ulehčit i pomocí prvních jarních bylinek, které nám pomohou posílit imunitu, podpoří krevní a lymfatickou cirkulaci, díky které se vyplaví z těla škodlivé a nežádoucí látky. Patří mezi ně Sedmikráska obecná, Kopřiva dvoudomá a Smetanka lékařská. Ze všech těchto bylinek můžeme popíjet lahodný čaj nebo je přidávat do salátů, nádivek, jako základ špenátu, případně jimi ozdobit pokrmy, které běžně konzumujeme. Postarají se zvláště o očistu jater, která jsou po zimě nejvíce zanešená právě díky konzumaci tučných a těžkých jídel.
Dalším takovým jarním zázrakem je bezesporu i Česnek medvědí, známý také jako „divoký“, „lesní“, „cikánský“ česnek nebo cibule čarodějnic. Patří mezi nejstarší a nejúčinnější rostlinná léčiva, jeho příbuzné druhy se používaly už ve staré Číně, Mezopotámii a starém Egyptě. Medvědí česnek roste nejraději ve stinných lesích, hájích, vlhkých křovinách. První sběr listů vycházel „na Jozéfka“, tedy kolem 19. března a pro nejlepší účinky by měl sběr probíhat kolem čtrnácté hodiny. Bylinu je možné sbírat až do května, poté začíná kvést malými drobnými kvítky a může tak připomínat konvalinky. Česnek se užívá nejen jako přírodní antibiotikum, ale je i výborným prostředkem na snižování krevního tlaku, lepší prokrvování, očistu těla i krve. Velice dobře se uplatňuje při vyrážkách, ekzémech, nečisté pleti, lze ho použít při zažívacích problémech, závratích, nespavosti, dýchacích obtížích způsobených dlouhodobým zahleněním průdušek. Čistí ledviny, močové cesty a jeho čerstvá šťáva se používá k potírání špatně hojících se ran. Zimou oslabenému organismu dodává první vitamíny a další zdraví prospěšné látky. Tento „všelék“ můžeme konzumovat nejen čerstvý, ale i ve formě tinktury. Sušením ztrácí svou léčebnou sílu. A proč se mu říká „medvědí“? Traduje se, že medvědi po svém dlouhém zimním spánku vyhledávají, jakožto jednu z prvních potravin, právě tuto rostlinku pro svůj zázračný obsah vitamínů. Podle jiných zdrojů název „medvědí“ vymysleli již staří Germáni, protože věřili, že jim dodá medvědí sílu.
A jakých orgánů by se taková jarní očista měla vůbec týkat?
JÁTRA, ŽLUČNÍK A SLEZINU můžeme očistit nejen pomocí výše zmíněných bylinek, ale na pomoc nám přijdou vhod i zelené potraviny. Jak všichni víme, játra jsou naše „čistička“, hlavní detoxikační orgán, který zpracovává veškerou chemii ze stravy, těžké kovy, zbytky léků a další škodliviny. Pokud jsou játra přetížená (ani o tom nemusíme vědět. Játra dokáží dobře fungovat i pouze z 20 – 30% aniž bychom zaznamenali zdravotní problémy), dostávají se toxické látky do krevního oběhu a negativně tak ovlivňují všechny orgány a tkáně. A jak jim může pomoci chlorella? Jednoduše – podporuje čistění a díky vysokému obsahu DNA a RNA obnovuje buňky jaterní tkáně. Vědecky jsou prokázány pozitivní účinky chlorelly v případě cirhózy a nádorů jater.
Svým vysokým obsahem chlorofylu mají zelené potraviny velmi silné detoxikační účinky a kromě řady příznivých účinků pro náš organismus dokáží harmonizovat činnost střev a významně tím ovlivnit celou regeneraci těla. Ne nadarmo se říká, že břicho a především STŘEVO je epicentrem emocí a lze ho považovat za náš druhý mozek. Je v něm ukryta veškerá imunita těla. CHLORELLA střevo zbaví veškerých zánětů, o kterých ani nemusíme vědět, že je máme a ZELENÝ JEČMEN naopak střevní sliznici vyživí.
Chlorofyl / zelené potraviny doporučuji nejen jako základ každé očisty, ale pro jeho účinnost a široké využití, také pro pravidelné užívání.
Myslím, že alespoň jednou za rok bychom měli svým orgánům dopřát maximální péči, poděkovat jim za všechnu práci, kterou pro nás vykonají a poskytnout jim pořádnou dávku správné výživy. Jaro je pro to absolutně ideálním obdobím.
Tak co, kdo si dá nějakou zelenou dobrůtku?
Ráda Vám o chlorelle a ječmeni povím více, stačí mne kontaktovat.
Mgr. Alena Vídeňská
Fitness trenér, Poradce pro výživu a zelené potraviny