asdsfafsd 10330 10331

Jarní očista a detoxikace

Věřím, že to všichni známe – jarní paprsky nás konečně lákají do přírody, ale my místo toho, abychom se těšili z delších dnů, stále zíváme a jsme k smrti unavení. Jarní únava určitě alespoň jednou za život přepadla každého z nás. Může za ní oslabený imunitní systém, který musel celou zimu čelit nejrůznějším nemocem, málo slunečního svitu a venkovních aktivit, nízká konzumace čerstvých vitamínů. Jarní únava je přirozenou reakcí organismu na všechny tyto nedostatky. Právě v období začínajícího jara bychom měli našemu tělu poskytnout řádnou péči a výživu. A jak? Zahrnout do našich jídelníčků dostatek zeleniny, především zelené naťové a „divoké“ (kopřivy, polníček, jitrocel, pampeliška, sedmikrásky), celkově odlehčit stravu (omezit konzumaci tuků a masa), vybírat si potraviny obsahující vitamín C a zinek a hlavně – vyběhnout vstříc prvnímu sluníčku. V mnohých případech se doporučuje i očista těla pomocí různých kůr, zařazení ovocných nebo zeleninových půstů, saunování pro vyplavení všech toxinů z těla a konzumace zelených potravin, především sladkovodní řasy Chlorelly, která zajišťuje správné fungování imunitního systému, podporu štítné žlázy a celkovou detoxikaci organismu. daisy-596765_1280 Tělu můžeme ulehčit i pomocí prvních jarních bylinek, které nám pomohou posílit imunitu, podpoří krevní a lymfatickou cirkulaci, díky které se vyplaví z těla škodlivé a nežádoucí látky. Patří mezi ně Sedmikráska obecná, Kopřiva dvoudomá a Smetanka lékařská. Ze všech těchto bylinek můžeme popíjet lahodný čaj nebo je přidávat do salátů, nádivek, jako základ špenátu, případně jimi ozdobit pokrmy, které běžně konzumujeme. Postarají se zvláště o očistu jater, která jsou po zimě nejvíce zanešená právě díky konzumaci tučných a těžkých jídel. Dalším takovým jarním zázrakem je bezesporu i Česnek medvědí, známý také jako „divoký“, „lesní“, „cikánský“ česnek nebo cibule čarodějnic. Patří mezi nejstarší a nejúčinnější rostlinná léčiva, jeho příbuzné druhy se používaly už ve staré Číně, Mezopotámii a starém Egyptě. Medvědí česnek roste nejraději ve stinných lesích, hájích, vlhkých křovinách. První sběr listů vycházel „na Jozéfka“, tedy kolem 19. března a pro nejlepší účinky by měl sběr probíhat kolem čtrnácté hodiny. Bylinu je možné sbírat až do května, poté začíná kvést malými drobnými kvítky a může tak připomínat konvalinky. Česnek se užívá nejen jako přírodní antibiotikum, ale je i výborným prostředkem na snižování krevního tlaku, lepší prokrvování, očistu těla i krve. Velice dobře se uplatňuje při vyrážkách, ekzémech, nečisté pleti, lze ho použít při zažívacích problémech, závratích, nespavosti, dýchacích obtížích způsobených dlouhodobým zahleněním průdušek. Čistí ledviny, močové cesty a jeho čerstvá šťáva se používá k potírání špatně hojících se ran. Zimou oslabenému organismu dodává první vitamíny a další zdraví prospěšné látky. Tento „všelék“ můžeme konzumovat nejen čerstvý, ale i ve formě tinktury. Sušením ztrácí svou léčebnou sílu. A proč se mu říká „medvědí“? Traduje se, že medvědi po svém dlouhém zimním spánku vyhledávají, jakožto jednu z prvních potravin, právě tuto rostlinku pro svůj zázračný obsah vitamínů.  Podle jiných zdrojů název „medvědí“ vymysleli již staří Germáni, protože věřili, že jim dodá medvědí sílu. bears-garlic-349916_1280 A jakých orgánů by se taková jarní očista měla vůbec týkat? JÁTRA, ŽLUČNÍK A SLEZINU můžeme očistit nejen pomocí výše zmíněných bylinek, ale na pomoc nám přijdou vhod i zelené potraviny. Jak všichni víme, játra jsou naše „čistička“, hlavní detoxikační orgán, který zpracovává veškerou chemii ze stravy, těžké kovy, zbytky léků a další škodliviny. Pokud jsou játra přetížená (ani o tom nemusíme vědět. Játra dokáží dobře fungovat i pouze z 20 – 30% aniž bychom zaznamenali zdravotní problémy), dostávají se toxické látky do krevního oběhu a negativně tak ovlivňují všechny orgány a tkáně. A jak jim může pomoci chlorella? Jednoduše – podporuje čistění a díky vysokému obsahu DNA a RNA obnovuje buňky jaterní tkáně. Vědecky jsou prokázány pozitivní účinky chlorelly v případě cirhózy a nádorů jater. Svým vysokým obsahem chlorofylu mají zelené potraviny velmi silné detoxikační účinky a kromě řady příznivých účinků pro náš organismus dokáží harmonizovat činnost střev a významně tím ovlivnit celou regeneraci těla. Ne nadarmo se říká, že břicho a především STŘEVO je epicentrem emocí a lze ho považovat za náš druhý mozek. Je v něm ukryta veškerá imunita těla. CHLORELLA střevo zbaví veškerých zánětů, o kterých ani nemusíme vědět, že je máme a ZELENÝ JEČMEN naopak střevní sliznici vyživí. Chlorofyl / zelené potraviny doporučuji nejen jako základ každé očisty, ale pro jeho účinnost a široké využití, také pro pravidelné užívání. Myslím, že alespoň jednou za rok bychom měli svým orgánům dopřát maximální péči, poděkovat jim za všechnu práci, kterou pro nás vykonají a poskytnout jim pořádnou dávku správné výživy. Jaro je pro to absolutně ideálním obdobím. Tak co, kdo si dá nějakou zelenou dobrůtku? Ráda Vám o chlorelle a ječmeni povím více, stačí mne kontaktovat. Mgr. Alena Vídeňská Fitness trenér, Poradce pro výživu a zelené potraviny
Vezmi si svou hodinu zdarma
Udělat první krok je vždy nejtěžší. Abychom ti cestu za novou formou usnadnili,
tvůj první VSTUP ve FIT UP! je na nás. Získej ho teď!
Chci být členem!
Chci být členem!