Podzimní specialita – Hokkaido polévka
Pro milovníky hokkaido dýně máme skvělou zprávu. Dnes jsme si pro vás připravili vynikajicí recept na polévku z této dýně. Samozřejmě se mezi nami najdou i takoví, kteří s ní ještě neměli tu čest, a těm ji jen vřele doporučujeme.
Hokkaido polévka je velmi oblíbená nejen kvůli své vynikajicí chuti, ale je i skvělým zdrojem vitamínů. Obsahuje například draslík, fosfor, hořčík, vápník či železo a díky obsahu sacharidů je vhodná i pro diabetiky. Dokonce je i skvělou prevencí proti chřipce, protože obsahuje vitamíny skupiny B – B17.
Vychvalování už bylo však dost. Pojďme si ji spolu připravit!
INGREDIENCE:
1KS HOKKAIDO DÝNĚ
PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ
3-4KS MRKVE
2 MENŠÍ STROUŽKY ČESNEKU
ČERSTVÝ ZÁZVOR (PODLE CHUTI)
1 KS BOBKOVÉHO LISTU
4KS KULIČEK NOVÉHO KOŘENÍ
1KS ŠŤÁVA Z VĚTŠÍHO POMERANČE, NASTROUHANÁ KŮRA Z NĚJ
+ (1/2 LIMETKOVÉ ŠŤÁVY NA DOCHUCENÍ)
Postup:
Hokkaido dýni si pořádně umyjeme a oloupeme. Odstraníme z ní semínka a následně ji celou pokrájíme na kostky. Pokrájená se nám bude lépe vařit a budeme ji mít i dříve hotovou. Dýni si dáme spolu s mrkví do hrnce a vaříme ve vodě (cca 20-30 min.) spolu s celým stroužkem česneku, bobkovým listem a novým kořením.
Když už máme dýni i mrkev měkkou, je čas, abychom z vývaru vybrali: česnek, bobkový list a koření. Dýni s mrkví rozmixujeme do hladka ponorným mixérem ve vodě, ve které jsme ji vařili.
Tento vývar dále dochutíme solí a zázvorem, který si nastrouháme na jemném struhadle.
Množství necháváme na vás. Zázvor naši polévku udělá pikantnější. (Podle chuti můžete polévku dochutit ještě muškátovým oříškem, se kterým však velmi opatrně).
Na závěr přidáme pomerančovou šťávu. Její chuť a vůně je velmi vhodná, dělá polévku zajímavější. Všechny citrusové chutě se výborně dopĺňují se zázvorem. Dále přistrouháme kůru z celého pomeranče.
Hotovou polévku můžete podávat jen tak “čistou” nebo doporučujeme posypat lehce opečenými dyňovými čí lněnými semínky.
Na závěr ješte dochucujeme – dosolíme, dokořeníme.
Bon Apettit!