Blog

9.2.2017

Čočková polévka na zahřátí těla i duše

Hledáte polévku, která vás zahřeje nejen v žaludku ale i na duši? Právě jste ji našli! Tato čočková polévka nejenže skvěle chutná, ale obsahuje i vysoký obsah biologicky aktivní bílkoviny. Ta se postará o obnovu a regeneraci buněk, svalů a tkání. Čočka obsahuje komplex sacharidů zajišťující plynulý přísun glukózy do krve a buněk. Díky tomu je organismus během několika hodin rovnoměrně zajištěn glukózou, což je nezbytné zejména pro činnost mozku a nervů.

Čočka je kromě toho také jedním z nejvydatnějších zdrojů železa, obsahuje vápník na zpevnění kostí a draslík důležitý pro uvolňování svalové energie. Působí močopudně a napomáhá redukovat hmotnost.

Ingredience:

  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 bílá cibule, nasekaná na kousky
  • 2 mrkve, oloupané a nasekané na kousky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1 čajová lžička kari koření
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velká konzerva nakrájených rajčat, scezených
  • 250 g hnědé nebo zelené čočky, roztříděné a umyté
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 460 ml vody
  • 1 čajová lžička soli
  • špetka červené papriky
  • mletý pepř
  • 100 g kadeřavé kapusty nebo zimního zelí
  • petrželová nať na dozdobení

Postup:

Na oleji poduste cibuli a mrkev, přibližně 5 minut. Nasypte kmín, tymián, kari koření, česnek a duste 1 minutu. Pak přidejte rajčata a vše duste cca 5 minut. Poté vlijte zeleninový vývar, vodu spolu s čočkou a všechno spolu vařte. Po 30 minutách přidejte kadeřavou kapustu (zimní zelí) a vařte dalších 5 minut.  Dochuťte solí, pepřem, červenou paprikou a ozdobte petrželkou.

Na zahřátí nejlépe podávat horké. Dobrou chuť.

STAŇ SE NAŠÍM VIP ČLENEM
A ZÍSKEJTE DALŠÍ VÝHODY.